marți, 20 aprilie 2010
Istoria casutelor pentru papusi
Fascinatul hobby de a recrea case in miniatura, de a le mobila si utila pana la ultimul detaliu nu este in nici intr-un caz unul recent. A existat cu secole in urma sub diferite forme. Cea mai veche replica inregistrata a unei case complet mobilata a fost cea a lui Albert V., duce al Bavariei, la mijlocul secolului 16-lea. A fost o copie a reşedinţei proprii şi a devenit cunoscută sub numele 'baby house'. Urmând exemplul lui, mulţi alţi oameni bogaţi au început să comande piese miniaturale - atat case pentru papusi cat şi conţinutul lor - unor meşteri experţi in diferite mestesuguri, folosind diferite materiale. Acestea nu au fost făcute ca si jucarii pentru copii, ci ca o prezentare a bunului gust, bogăţiei şi statutului social.
Acesta moda a continuat si in secolul 17-lea si 18-lea si treptat bucuria caselor pentru papusi a fost impartasita si de copiii din familiile instarite. La inceput ele nu au fost atat jucarii cat mijloace didactice pentru educarea copiilor. Cu toate acestea, la mijlocul secolului al XIX-lea casa papusilor a fost in cele din urma folosita ca o jucărie, dar numai pentru copiii din familii instarite, nici o camera a copiilor nu era completa fara o casa a papusilor.
La inceputul epocii victoriene a inceput productia in masa. De atunci casa papusilor a fost cu adevărat o jucărie, atat pentru copii, cat si pentru adulti, şi piesele miniaturale au inceput sa fie produse în cantitati mari. Forţă majoră de fabricare a miniaturilor a fost Germania, de unde componentele caselor pentru papusi au fost exportate în întreaga lume.
Doi dintre cei mai mari colectionari adulti, cu un mare interes pentru casele pentru papusi, au fost Regina Maria, soţia regelui George al V-lea al Angliei si Sir Edwin Lutyens. Acesta din urma a comandat, la inceputul anului 1920, constructia unei case pentru papusi unui mare arhitect al vremii, pentru placerea personala a reginei. A fost proiectata o casa model la o scara precisa (1:12, 1 inch la 1 foot) si, ca in secolele precedente, cei mai buni mesteri ai vremii au fost implicati in producerea diferitelor obiecte in miniatura.
Cam in aceesi perioada in America, doamna James W. Thorne, un socialist din Chicago, a inceput sa colectioneze miniaturi din întreaga lume. A dezvoltat ideea de a afişa aceste comori în seturi de cutii ("room boxes"), care au fost amenajate într-o gamă largă de stiluri şi perioade diferite. In 1940, doamna Thorne a pus împreună peste patruzeci de seturi de camere, aratand atat decoratiunile si designul interior al Europei, cat si al Americii. Toate aceste camere au fost finalizate la scara 1:12.
De atunci, fabricarea de miniaturi pentru casele de papusi a continuat şi, deşi casele vechi pentru papusi au fost mult timp colectionate de către entuziaşti, din anii 1970 adulţii au început să colectioneze din nou piese contemporane şi a le afişa în case sau cutii.
Astazi colectionarea miniaturilor se bucură de o mare popularitate in lume şi există un număr tot mai mare de magazine specializate, târguri de miniaturi şi publicaţii pentru a satisface acest interes. Colectionarii de miniaturi recreaza scene din epocile trecute sau din prezent, diferite evenimente, fie in case intregi, fie pe scene specifice. Unii dintre ei se bucură făcând diferite piese si modele cu mana lor, in timp ce altii comanda miniaturi facute dupa cerintele lor.
Scopul acestui hobby e de a realiza in detalii exacte un anumit stil, o anumita stare sau un anumit caracter, de a-ti pune amprenta propie pe un lucru, a creste de la hobby la o formă de artă si de exprimare creativă.
Valoarea unei case pentru papusi sau obiect in miniatura este stabilita in functie de vechimea si/sau calitatea executiei. Daca pentru unii dintre noi, aceste casute par simple jucarii, fiecare dintre ele ascunde o adevarata poveste.
In Romania, micul univers al caselor pentru papusi de colectie este prea putin cunoscut, dar incepe sa castige tot mai multi entuziasti.
sursa originala http://www.112dollshouses.co.uk/acatalog/Dolls_House_History.html.
traducere si adaptare Dana R. Mocan
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu